Aikadesignin blogi

Aiheina yrittäminen, verkkobisnes, web-teknologiat ja erilaiset työtavat

Johannes G - 31. tammikuuta 2017

WordPress Multisite Shared Media lisäosa

Miten mediaa voidaan tehokkaasti jakaa verkoston sivujen kesken, ja näin tehostaa julkaisuprosessia, sekä säästää palvelimen levytilaa?

Taustalla monikielinen verkkokauppa

Monikielisissä verkkokaupoissa ja -sivustoissa WPML-lisäosaperhe on moneen tarpeeseen varsin hyvä ratkaisu, mutta suorituskyvyltään se on parhaimmillaankin korkeintaan tyydyttävä, ja aiheuttaa vähänkään isommissa palveluissa edellämainitusta syystä päänvaivaa.

Erään Woocommerce-verkkokaupan yhteydessä WordPressin Multisite installaatio tuli ajankohtaiseksi korvaamaan suorituskykyongelmaisen WPML-pohjaisen ratkaisun.

Ongelmana WordPress Multisiten erilliset mediakirjastot

Koska kyseessä oli monikielinen verkkokauppa, oli eri kieliversioissa tarpeen käyttää samoja tuotekuvia. WordPress teettää tässä kohtaa ylläpitäjälle ylimääräistä ja tarpeettomalta tuntuvaa työtä, kun samat kuvat pitäisi ladata useaan mediakirjastoon. WP Multisite ei tarjoa mahdollisuutta tallentaa kuvia keskitetysti kaikkien sivustojen käyttöön. (seikka, mikä on varsin ymmärrettävä, sillä verkostot voivat koostua myös sivustoista, joilla on eri julkaisijoita)

Erilaisia ratkaisuja kartoittaessa löysimme varsin pätevän oloisen lisäosan, jonka koeasensimme projektiin. Toteutustapa osoittautui kuitenkin varsin ontuvaksi ja vikaherkäksi, jopa niin että asennushetkellä tarjolla ollut versio ei ollut yhteensopiva uusimman WordPress ytimen kanssa.

Tämä täytyy voida tehdä helpommaksi!?

Puolileikillämme hahmottelimme, miten ongelman voisi ratkaista omalla lisäosalla. Leikkimielinen ideointi johti kuitenkin mielestämme ihan kohtuulliseen ideaan, jota päätimme tutkia lisää. Kaikki löytämämme vakuutti meidät siitä, että kyseessä voisi olla elinkelpoinen ratkaisu, jolle voisi olla paljonkin tarvitsijoita, ja jolla olisi erittäin hyvä elinkaaren ennuste; ratkaisu olisi hyvin linjassa WP ytimen kanssa, eikä erityisiä työläästi ylläpidettäviä "purkkavirityksiä" tarvittaisi.

Teimme road mapin lisäosan vähimmäisvaatimuksista, latasimme toimiston kahvikoneeseen reilusti lisää papuja, käärimme hihat ja ryhdyimme toimeen.

Kymmeniä tutkimus-, koodaus- ja testaustunteja myöhemmin saatoimme ottaa Multisite Shared Media-lisäosan käyttöön ensimmäisessä asiakassivustossamme, ja erinäisten testivaiheiden jälkeen julkaisimme tuotteemme CodeCanyonissa: (WordPress-lisäosien suosittu kauppapaikka). Näet Multisite Shared Media lisäosan tästä linkistä.

Haaveesta suunnitelmaksi - suunnitelmasta todellisuutta

Jo pidemmän aikaa olemme "haaveilleet" omasta julkisesta lisäosasta, ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, minkälaisen vastaanoton ensimmäinen julkiseen myyntiin laitettu lisäosamme saa. Samalla suunnitelmissamme siintää joidenkin pienempien lisäosiemme julkaiseminen avoimen lähdekoodin periaatteella.

PS. Olemme kiinnostuneita kuulemaan miten lisäosamme toimii erilaisissa WP-ympäristöissä yhdessä muiden pluginien kanssa. Jos olet kiinnostunut testaamaan lisäosaa projektissasi, niin käyttäjäpalautetta vastaan voimme tarjota lisäosan käyttöönne ilmaiseksi.

 

Katso myös lisäosan englanninkielinen esittelyvideo