Aikadesignin blogi

Aiheina yrittäminen, verkkobisnes, web-teknologiat ja erilaiset työtavat

Johannes G - 2. joulukuuta 2016

Concrete5 vs. WordPress - osa II

Concrete5 vs. WordPress juttusarja oli kovan työkuorman myötä pakko laittaa hetkeksi tauolle, mutta nyt se tekee paluun blogiin.

Käyttöoikeuksien hallinta WordPressissä ja Concrete5:ssä

Ensimmäisessä osassa kävimme lävitse julkaisujärjestelmien perusominaisuuksia: sisällön rakennetta ja sen hallintaa mm. sivukartan avulla. Nyt otamme käsittelyyn käyttöoikeuksien hallinnan, missä Concrete5 ja WordPress eroavat koko lailla toisistaan.

Siinä missä Concrete5 on alunpitäenkin suunniteltu sisällön hallintajärjestelmäksi, oli WordPress aluksi vain yksinkertainen blogialusta. Tarve monipuolisemmille käyttöoikeuksille on kasvanut alustan saavuttaman valtavan suosion mukana.

Pari sanaa intranetistä ja extranetistä

Käyttöoikeuksiin liittyy web-ympäristössä monesti intranet ja extranet.

Ne tarkoittavat sisältöä tai toimintoja, mitkä eivät ole kaikkien sivuston käyttäjien saatavilla, vaan vaativat kirjautumisen ja erilliset käyttöoikeudet.

Näiden kahden termin ero on se, että intranetissä on yrityksen sisäiseen käyttöön tarkoitettua sisältöä, kuten neuvotteluhuoneen varauskalenteri, tai yrityksen sisäiset tiedotteet, kun taas extranetissä on yrityksen asiakkaille tarkoitettu lisäarvoa tarjoava sisältö tai toiminnot, kuten ennakkojulkaisut tuoteuutuuksista tai tilausjärjestelmä.

Concrete5 - monitasoinen käyttöoikeuksien hallinta

Concrete5 on rakennettu alusta pitäen siten, että kaikki sisältö voidaan haluttaessa rajata tietylle käyttäjäjoukolle. Rajaus voi kohdistua kokonaiseen sivukartan osioon, yksittäiseen alasivuun ja jopa alasivun yksittäiseen osioon. Esim. tuote-esittelyssä hinta voitaisiin piilottaa kaikilta ei-kirjautuneilta käyttäjiltä suoraan hallintatyökalujen avulla.

Ylläpitäjä voi määritellä haluamansa käyttäjäryhmät, joille voi määrittää erilaisia käyttöoikeuksia.

Concrete5 soveltuu erinomaisesti mm. yhdistyksille, jotka tarjoavat sisältöä monille sidosryhmille, kuten hallitukselle, jäsenille, paikallisyhdistyksille ja tavalliselle yleisölle. Kaikki tämä voidaan toteuttaa hallintapaneelin kautta ilman ohjelmointitaitoja.

WordPress tukeutuu lisäosiin

WordPressissä käyttöoikeudet ovat myöskin osa ydintä, mutta ylläpitäjälle tarjotaan hallintapaneelissa vain hyvin rajalliset työkalut niiden hallitsemiseen. Vähänkään edistyksellisempi käyttöoikeuksien hallinta edellyttää lisäosaa, joka tarjoaa käyttöliittymän oikeuksien ylläpitämiseen. Perusversio kyllä sisältää muutamat eritasoiset ylläpito-oikeudet, mutta loppukäyttäjäpuolella sisältöä ei voi juurikaan rajata tietyille käyttäjäryhmille ilman lisäosia tai muutoksia lähdekoodiin.

Lisäosakirjastosta löytyy ilmaisia lisäosia, kuten esim. User Role Editor ja User Access Manager, mutta lisäosien yhteydessä on aina muistettava, että niiden kehitys tapahtuu irrallaan WordPress alustan kehityksestä, ja yhteensopivuusongelmia voi ilmetä. Kehittäjätaholla ei ole myöskään samanlaista vastuuta lisäosasta, kuin jos se olisi osa ydinalustaa, vaan se voi ajan kanssa jäädä päivittämättä.

Yhteenveto käyttäjäoikeuksien hallinnasta

Jollei muut seikat kallista valintaa selkeästi jompaan kumpaan alustoista, voidaan sanoa seuraavasti:

Hankkeisiin, missä tarvitaan käyttöoikeushallintaa, suosittelemme usein Concrete5-julkaisujärjestelmää, koska siellä ominaisuus on sisäänrakennettu ja sen käyttäminen on sujuvaa, sekä tulevaisuuden riskit ovat pienemmät.

WordPress ei myöskään ole huono valinta, mutta on hyvä tiedostaa, että jokainen uusi lisäosa voi aiheuttaa välillä hankaliakin (lue: kalliita) yhteensopivuusongelmia, sekä lisäosan elinkaareen liittyviä riskejä.

Voidaan kysyä, missä on WordPressin valtavan lisäosakirjaston kiistattomien etujen ja riskien leikkauskohta?

Palaan tähän seikkaan seuraavassa artikkelisarjan seuraavassa osassa, missä pyrimme valottamaan alustojen laajennettavuutta ja laajennusten ylläpitoa.

Piditkö lukemastasi? Jaa tästä helposti!