Aikadesignin blogi

Aiheina yrittäminen, verkkobisnes, web-teknologiat ja erilaiset työtavat

WooCommerce verkkokaupan palvelin

Palvelimen merkitys WooCommerce- verkkokaupalle

Verkkokauppaa perustaessa kannattaa satsata tehokkaaseen palvelimeen. Se on kustannus, jossa ei kannata säästää viimeisiä euroja. 

Voisi kuvitella, että juuri alkuvaiheessa asialla ei ole suurta merkitystä, kun kävijöitä saapuu verkkokauppaan harvakseltaan, mutta kuitenkin hyvä käyttäjäkokemus on tärkeää, jotta ensimmäiset ostajat saadaan hankittua ja sitä kautta kynnys uudelleen ostamiseen pienenee.

Verkkokaupan käyttönopeudella on tutkitusti merkitystä ostokonversioon ja kävijöiden haluun palata takaisin kauppaan. https://blog.hubspot.com/marketing/page-load-time-conversion-rates

Menestys kauppiaana vaatii myös ahkeraa sisällön päivitystyötä, mitä hallintapaneelin ripeä lataantuminen edesauttaa. Työaikaa säästyy ja päivitykset eivät harvene turhautumisen vuoksi.

Dedikoitu eli oma palvelin tai VPS virtuaalipalvelin

Dedikoitu palvelin sekä virtuaalipalvelin ovat hyviä ratkaisuja. Lyhyesti kerrottuna dedikoitu tarkoittaa omaa fyysistä palvelinta, jota ei ole jaettu muiden käyttäjien kesken. Virtuaalipalvelin taas on itsenäinen palvelin, mutta niitä voi pyöriä useita yhden fyysisen palvelimen sisällä. Virtuaalipalvelimen resurssit ovat yleensä taatut ja sen kapasiteettia voidaan kasvattaa nopeasti.

Molemmilla vaihtoehdoilla saavutetaan tasainen ja nopea toimivuus, sekä yleensä paras ”Uptime”, eli käynnissäoloaika. Useimmat käyttökatkokset johtuvat palvelimen ohjelmiston virhetilanteista, jotka aiheutuvat liiallisesta hetkellisestä kuormituksesta tai websovelluksessa ilmenevästä ohjelmointivirheestä. Molemmissa ratkaisuissa virhetilanteiden määrä on luonnollisesti pienempi kuin webhotellissa, jossa samalla palvelimella voi pyöriä useita satoja eri websovelluksia.

Tietoturva on myös parempi, kun palvelimella pyörii vain yksi tai muutama websovellus. Todennäköisyys saastuneen sivuston leviämisestä muihin sivustoihin on pieni.

Yksi merkittävä etu on myös räätälöinnin mahdollisuus, eli palvelin voidaan virittää ominaisuuksien osalta juuri sellaiseksi, kuin verkkokauppias haluaa.

dedikoitu-palvelin-750.png

Verkkokaupan latausajan pieneneminen siirryttäessä virtuaalipalvelimeen

 

WordPress sovellushotelli

Melko uutena tulokkaana markkinoille ovat tulleet WordPress sovellushotellit, joissa yhdistyvät älykkäät ominaisuudet, kuten automatisoidut WordPressin sovelluspäivitykset ja monipuoliset kehittäjän työkalut. Näissä on myös uusimmat välimuisti-ratkaisut, millä saavutetaan erittäin nopeat sivulataukset. Sovellushotellit voivat toimia joko omalla palvelimella tai sitten hyvin pienen sivustomäärään kesken jaetulla palvelimella.

Sovellushotelli on useimmissa tapauksissa paras ja kustannustehokkain ratkaisu WordPress & WooCommerce verkkokaupan pyörittämiseen.

Webhotelli verkkokaupalle

Webhotelli on perinteisin ja edullisin ratkaisu, jossa toimintavarmuuden ja nopeuden kanssa on suurta vaihtelua eri toimittajien välillä. Tietoturva on myös muita vaihtoehtoja heikompi.

Palvelimen nopeuteen vaikuttaa moni tekninen asia, joista ei välttämättä pääse selville kokeilematta. Huomioitavia seikkoja on ainakin käyttää uusimpia PHP versiota, joissa vähintään 7. sarjaa. PHP Opcache on myös hyvä ominaisuus nopeuttamaan toistuvia sivulatauksia.

Webhotellien hallintapaneeleista voi saada tietoja käytettävistä prosessoreista ja SSH pääteyhteydellä asiaa voi tarkistaa "cat /proc/cpuinfo" komennolla. Nyrkkisääntönä nopeat lähelle 3 GHz pyörivät prosessorit laskevat sivun ensimmäisen vastauksen selaimelle ripeimmin. 

Asiasta kiinnostuneet voivat vertailla prosessorien tietoja ja nopeuksia näiltä verkkosivuilta: https://ark.intel.com/ ja https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

Kokemukseni mukaan webhotellit, joissa on kymmeniä prosessoriytimiä jaettuna kaikkien käyttöön ovat pääsääntöisesti nopeampia kuin vaihtoehdot, jossa sivustoa kohtaan on varattu yksi virtuaalinen ydin.

Verkkokaupan nopeuden mittaus

Verkkokaupan suorituskyvystä saa näppituntumaa jo ihan oman käytön perusteella. Onko navigointi sivustolla riittävän sujuvaa ja kuinka hallintapaneelissa saa suoritettua eri ylläpitotoimia?

Suorituskyky voidaan jakaa kahteen kategoriaan, joista ensimmäinen on yksittäisen sivulatauksen nopeus ja toinen, kuinka palvelin selviää suuresta yhtäaikaisesta kuormasta ja ruuhka-ajoista.

Yksittäisen sivulatauksen nopeutta voi selvittää selaimen kehitystyökalulla. Chrome- ja Firefox -selaimilla kehitystyökalun saa auki F12 näppäimellä.

Chrome-kehitystyökalu.jpg

Chrome -selaimen kehitystyökalu

 

Välilehti ”Network” kertoo kuinka pitkään selain lataa sivuston eri komponentteja. Käyttämällä ”Disable Cache” -asetusta, saadaan todellinen nopeus selville. Palvelimen nopeuden osuus näkyy eniten ensimmäisen vastauksen osuudessa.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että ensimmäisen vastauksen laskentaan ei saisi mennä enempää kuin 500 ms.

Internetistä löytyy myös hyviä työkaluja, jolla voidaan mitata verkkokaupan suorituskykyä. Esimerkiksi Pingdomin työkalu. https://tools.pingdom.com/

pingdom-tools.jpg

Pingdom nopeustesteri

 

Palvelimen kykyä selvitä suuremmasta kävijämäärästä voidaan mitata erillisellä monitorointi sovelluksella. Mm. Pingdom tarjoaa tähän maksullisen palvelun, jolla voidaan mitata verkkokaupan vasteaikaa kellon ympäri jokaisena päivänä. Kävijäpiikit ja mahdolliset alhaalla oloajat, eli  ns. kaatumiset tulevat myöskin esille. https://www.pingdom.com/

pingdom.jpg

Pingdom palvelimen vakauden ja nopeuden monitorointi

Verkkokaupan nopeuden optimointi  

WooCommerce -verkkokaupan nopeutta voidaan optimoida teknisesti ja sisällöllisesti. Pagespeed työkalu on kätevä mittamaan ja raportoimaan sivuston nopeutta. Työkalu kertoo pullonkauloista, jotka tulisi saattaa kuntoon. https://developers.google.com/speed/

Verkkokaupan kuvien koko kannattaa tarkistaa ensimmäisenä. Valokuvat tulisi olla JPG muodossa ja katsoa että ne leikkaantuvat sopivan kokoisiksi.

Verkkokaupassa voi olla myös paljon erilaisia scriptejä, joita voidaan tiivistää tai niputtaa yhteen.

Optimointi on kokonaisuudessaan oma alueensa ja kirjoitan siitä kokemuksiani toisessa artikkelissa.

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä, ota yhteyttä!